Voorzitter Will Kooke begon zaterdag 18 mei om 10.30 uur met een toespraak ter gelegenheid van de officiële opening van het Repair Café Veldhoven. Hij had toehoorders genoeg; er waren veel belangstellenden aanwezig. Hij begon met te vertellen dat duurzaamheid niet langer een abstract begrip is, maar een concrete noodzaak. En dat Veldhoven vanaf deze zaterdag een initiatief heeft dat zowel onze gemeenschapszin als onze planeet ten goede komt: het Repair Café.
Expertise en Passie: De Drijvende Kracht
Will Kooke benadrukte dat onze vrijwilligers de ruggengraat van dit project vormen. "Veel van onze senioren hebben hun hele leven in de elektrotechniek gewerkt of hebben hun kennis opgedaan in andere sectoren," vertelde hij. "Ze brengen een schat aan vaardigheden mee, van houtbewerking en klokreparatie tot het herstellen van fietsen. En laten we onze jongere reparateurs niet vergeten, die hun kennis van computers en telefoons inbrengen."
Het Oer-idee: Herstellen in Plaats van Weggooien
Kooke ging verder in op de oorsprong van het Repair Café, een idee dat tien jaar geleden door Martine Postma werd bedacht. "Waarom iets weggooien als het nog gerepareerd kan worden?" vroeg hij. "Deze eenvoudige vraag heeft geleid tot een wereldwijd fenomeen met meer dan 1.650 locaties in 35 landen, waaronder de VS, Japan, India en Zuid-Korea."
Veldhoven Omarmt het Idee
"Vóór de coronapandemie wilden we al een Repair Café in Veldhoven beginnen," vertelde Kooke. Onder leiding van Eric Blok en Pieter de Meyer zette KBO Heikant de eerste stappen. "Helaas gooide de pandemie roet in het eten. Maar vorig jaar nam Veldhoven Duurzaam het stokje over, met de overtuiging dat duurzaamheid verder gaat dan het verduurzamen van huizen. Het gaat ook om spaarzaam omgaan met grondstoffen en materialen."
Een Samenwerking Geboren
"KBO Heikant en Veldhoven Duurzaam vonden elkaar en organiseerden een eerste bijeenkomst," zei Kooke met trots. "Dit bleek een groot succes met meer dan 40 vrijwilligers die zich aanmeldden om te helpen. Zonder deze vrijwilligers zou het Repair Café niet mogelijk zijn."
De Praktische Kant
"Een werkgroep werd gevormd met vertegenwoordigers van KBO Heikant, Duurzaam Veldhoven en enkele belangstellenden," vertelde Kooke. "We hadden de vrijwilligers, maar er was meer nodig: ruimte, gereedschap en een bestuur. Het bestuur bestaat nu uit vijf leden, aangevuld met Eric Blok en Pieter de Meyer als adviseurs. We besloten om een stichting op te richten. Die is inmiddels een feit, wat mede resulteerde in deze feestelijke officiële opening van vandaag."
Een Plaats om Samen te Komen
Kooke vertelde enthousiast over het vinden van een geschikte locatie. "Het Jongeren Centrum Odeon werd als geschikte ruimte getipt. Cordaad stelde deze ruimte ter beschikking wanneer jongeren er geen gebruik van maken. Na twee succesvolle proefzaterdagen, een zonder publiek en een met publiek, zijn we klaar voor de officiële opening. Vanaf nu is het Repair Café elke eerste zaterdag van de maand en elke derde maandagavond geopend voor de inwoners van Veldhoven."
Meer dan Reparaties
"Het Repair Café biedt meer dan alleen reparaties," benadrukte Kooke. "Het is een plek waar mensen elkaar ontmoeten, samenwerken en van elkaar leren. Het doel is niet alleen om kapotte apparaten te herstellen, maar ook om mensen te laten zien dat ze zelf veel kunnen repareren. Zo hopen we een stukje verloren kennis terug te brengen."
Dankwoord
Tot slot wilde Kooke enkele personen en organisaties bedanken. "Dank aan Eric Blok en Pieter de Meyer van KBO Heikant, de gemeente Veldhoven voor financiële steun, de Rabobank voor hun bijdrage in het kader van hun 125-jarig bestaan, Prinsen Tools en Techniek voor het sponsoren van gereedschappen, ASML voor hun bijdrage in gereedschappen, en Veldhoven Duurzaam, in het bijzonder Mieke van de Weijer en Harrie Verberne. Ook dank aan Cordaad, vertegenwoordigd door Marc Verberk, voor het beschikbaar stellen van Odeon."
"Vandaag wordt het Repair Café officieel geopend door Mariëlle Giesbertz, wethouder duurzaamheid van de gemeente Veldhoven. We zijn verheugd om samen met u deze stap te zetten richting een duurzamer Veldhoven," besloot Kooke, waarna hij de spreekwoordelijke microfoon overgaf aan de wethouder.
Officiële Opening door wethouder Duurzaamheid Marielle Giesbertz
Met veel enthousiasme vertelde de wethouder over dit bijzondere initiatief, waarbij maar liefst 40 vrijwilligers klaarstaan om de inwoners van de gemeente Veldhoven te helpen met het repareren van hun kapotte apparaten. "Van koptelefoons en naaimachines tot espressomachines en stofzuigers – alles wordt ter plekke onderzocht en, indien mogelijk, meteen gerepareerd," aldus Giesbertz.
Duurzaamheid in de breedste zin
De wethouder benadrukte dat het Repair Café duurzaamheid vanuit een breed perspectief benadert. "Natuurlijk draagt het opknappen van apparaten bij aan het verminderen van het gebruik van schaarse grondstoffen en het terugdringen van schadelijke uitstoot tijdens de fabricage en het transport," zei Giesbertz. "Maar duurzaamheid gaat ook over meer dan dat; het omvat ook sociale en maatschappelijke aspecten."
Een plek voor ontmoeting en verbinding
Volgens Marielle Giesbertz is een duurzame samenleving meer dan alleen milieuvriendelijkheid. "Een duurzame samenleving heeft plekken nodig waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, een kop koffie kunnen drinken en gesprekken kunnen voeren," legde ze uit. "Het Repair Café Veldhoven wil nadrukkelijk ook zo’n ontmoetingsplek zijn. Hier kunnen mensen samenkomen, ideeën uitwisselen en bijdragen aan een duurzamere toekomst, niet alleen door hun apparaten te repareren, maar ook door sociale verbindingen te versterken," benadrukte Giesbertz.
Hierna kregen alle aanwezigen een lekker bruisen (alcoholvrij) drankje aangeboden en een heerlijk gebakje, waarna de vrijwilligers over gingen tot de orde van de dag: het repareren van alle kapotte spullen die de mensen hadden meegebracht. Een groot deel hiervan ging naderhand gerepareerd en wel met de tevreden en blije eigenaars mee naar huis. Het was wederom een succes.
Reactie plaatsen
Reacties
Ik zou graag een keer willen komen kijken en praten met de vrijwilligers. Ik zelf ben een vrijwilliger bij Repaircafé Heemstede